dissabte, 5 de març del 2016

Nosaltres, les Kellys







Estem a prop de la data del vuit de març, dia de la dona treballadora, i totes les Kellys (veure enllàs) de l’hotel estem convidades pel director a un àpat on no faltarà el discurs de reconeixement del paper de la dona treballadora en la nostra societat. Això serà compatible amb una càrrega de treball molt semblant a la d’un dia qualsevol. Les cambreres de pis del sector hoteler netegem una mitjana de 18 a 24 habitacions al dia, encara que en molts hotels el nombre d’estatges és superior. Ens encarreguem igualment de les zones nobles i les àrees comunes que utilitzen els hostes. Fer les eixides és encara més feixuc i la tendència recent a fer les estades mes curtes implica una freqüència major de les eixides i una càrrega de treball extra.
Afortunadament, al nostre centre de treball, la feina de les Kellys no està externalitzada, encara que la direcció ho podria fer i seria legal, perquè el mateix govern que ha aprovat el conveni col·lectiu d’hostaleria ha aprovat el conveni col·lectiu d’Adecco Outsorcing SAU, el qual estipula que els treballadors que desenvolupen “operacions de neteja” (que inclou dins del “Grup professional 1”) percebran 9.260 € / any, una xifra molt inferior a la del conveni provincial vigent.
Enguany, coincidint amb l’efemèride feminista hem conegut l’assassinat de l’activista indígena Berta Cáceres, que va desencadenar ahir una onada de protestes arreu de tot Hondures, tot i les promeses del president, Juan Orlando Hernández, que es perseguirà i es castigarà els autors del crim. Cáceres, de 45 anys, va ser assassinada a sa casa a la ciutat de La Esperanza per dos homes armats, en un dels països on més homicidis es registren al món. L’activista era coneguda per haver-se enfrontat al Banc Mundial i a l’empresa estatal xinesa Sinohydro per tal d’aturar la construcció d’una presa hidroelèctrica al riu Gualcarque, que el poble lenca considera un lloc sant, crucial per a la seua subsistència. La seua lluita es va fer més visible quan l’any 2006 es va iniciar la batalla pacífica contra el projecte de la presa. Després d’anys de lluita el projecte va quedar aturat i, finalment, suspès. A més, l’activista també va encapçalar les protestes contra el cop d’estat del 2009 contra l’aleshores president hondureny, Manuel Zelaya. L’activista, amenaçada de mort, tenia protecció policial però el govern va assegurar que ella mateixa havia demanat que li la retiraren, tot i que les ONG ho van desmentir i van culpabilitzar el govern hondureny de la mort de Berta Cáceres. Les dones estem desprotegides contra aquest tipus de violència.
Per cert, l’acord a què havien arribat Sánchez i Rivera ¿Intentava si més no acabar amb aquesta duplicitat de convenis per un mateix lloc de treball o, tot el contrari, la consagrava? Jo no vaig sentir cap comentari al respecte, però precisament eixos silencis sobre l’abaratiment encobert de salaris és el que més em feia por de la història d’amor entre els líders dels partits que més riscos corren en cas de noves eleccions.
 Us deixe amb uns enllaços que expliquen què és això de les Kellys, una organització liderada per Loli Carretero, de Lloret de mar.

blogs.elpais.com
En los relatos sobre su trabajo las camareras de piso se quejan sobre todo de lacarga de trabajo que soportan. Limpian de 18 a 24 habitaciones al día, aunque cuentan ...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada