diumenge, 26 de juny del 2016

El Brèxit i la teoria de les capes de la ceba

Resultat d'imatges de las capas de la cebollaResultat d'imatges de las capas de la cebollaResultat d'imatges de las capas de la cebolla


¿I si els que han triat anar-se’n tingueren raó? Nosaltres, els europeus, volem encara formar una unió on cadascú haja cedit una part de la sobirania per tal de crear un ens superior, una mena de súper estat, amb govern, moneda i lleis comunes, però, ¿és tan dolent que una part de la ciutadania europea no ho desitge? ¿Per què és tan dramàtic això?

Sabem, o sospitem almenys, que la classe obrera britànica s’ha vist trasbalsada per l’arribada de ciutadans dels països de l’est (polonesos, búlgars i romanesos, majorment) i que això no els fa gràcia perquè minva l’oferta del jocs de treball i pressiona els salaris a la baixa. Per tot arreu, llevat d’aquelles àrees geogràfiques on no falta el treball, els anglesos han votat majoritàriament en contra  que les coses continuen com fins ara. No se’ls preguntava això, però ells han contestat que Anglaterra és per als anglesos i que, a tot estirar, si han de conviure amb estrangers, no serà mai més possible que aquestos tinguen els mateixos drets que els locals.
El cas de Londres és paradigmàtic. Una ciutat que ofereix oportunitats de treball només a canvi de no viure bé, de compartir cases, de pagar títols de transport caríssims i de fer possible que els humils propietaris de les cases llogades puguen dur una viure a cor que vols a Espanya, sense anar més lluny, amb un tenor de vida més modest, però sense treballar, amb els serveis mèdics gratuïts i una vida molt més tranquil·la que a la metròpoli. Els treballadors que van a Londres es creen una il·lusió de vida intensa perquè la ciutat té molta vida social, però, generalment, d’ eixa esponerosa llibertat de canviar de feina quan a ú li rote no poden gaudir-ne les famílies angleses, precisament pel preu de l’habitatge. Han de conformar-se a habitar zones menys atractives des del punt de vista de la feina, però més econòmiques. Que vinguen de fora a llevar-los les cases que destina l’ajuda social no els fa gens de gràcia.
No fa molt, era normal veure parelletes d’anglesos quasi adolescents que ja tenien família i que venien de vacances a l’hotel, però avui en dia, és més normal veure totes eixes colles de brètols fadrins que vénen a beure i alguna coseta més com si el món fóra a acabar-se l’endemà. Per alguna raó les ajudes a les famílies no són ja prou atractives per a formar casar-se i tindre fills abans de complir-ne trenta. Això és una novetat.
La gent gran això no ho accepta. Pensen que tots haurien de tindre l’ocasió de crear la seua pròpia llar, amb dona i marrecs, sense que cap família polonesa vinguera a treure’ls les subvencions i les cases de l’estat (o el housing benefit).
Els britànics han dit prou, però, contra la voluntat d’irlandesos i escocesos; aquí tenim altra pel·lícula de suspens de les que no albirarem el final mentre no quede clar com i quan triguen en anar-se’n definitivament de les institucions europees.
Com que la UE sembla una mena de ceba amb moltes capes, i dona la impressió d’anar a inventar-se moltes més, la meua predicció és que les institucions europees crearan una solució ad hoc que parega que ho canvia tot   sense que res canvie de debò i això, benvolgut e improbable seguidor del blog de Gilberta Swann, és mullar-se de veres. Una nova capa de ceba ens llevarà els plors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada